Prosetí a roztřídění cukru

Objemová hmotnost cukru se pohybuje od 600 do 800 kg/m3. Cukr je nutné ještě před roztříděním nebo zabalením prosít, aby byly odstraněny hrudky a cizí látky.
PROSÉVÁNÍ CUKRU
Prosévání cukru se všeobecně rozděluje do dvou kategorií:
-
Hrubé prosévání - skrz zhruba 4M (4,75 mm). Pro tyto aplikace jsou přípustné velmi
vysoké míry.
-
Jemné prosévání - od 12 do 18M (1,7 až 1,0 mm). Jemné prosévání se provádí v
rafinériích nebo řepových cukrovarech a v továrnách na výrobu potravin, kde se cukr
používá jako přísada. Kapacity v rozsahu od 3 000 do 7 000 liber za hodinu / čtvereční
stopa (14 až 35 tun za hodinu / m2) u 18M, případně 12M. Tyto hodnoty však výrazně
klesají, jestliže je plněn materiál s krystaly, jejichž velikost se blíží otvorům v sítu.
Protože cukr je potravinou, mají konstrukce stroje běžně hygienické provedení.
ROZTŘÍDĚNÍ CUKRU
Po prosévání se provádí dvoufázové roztřídění:
1. Primární třídění
Primární třídičky normálně produkují tři třídy::
-
Jemná zrna (-14 + 30M / -1,4 + 0,6 mm)
-
Extra jemná zrna (-30 + 80M / -0,6 + 0,18 mm)
-
Prášek (-80M / -0,18 mm)
2. Speciální roztřídění
To se nejčastěji provádí pomocí druhé sady třídiček, které mají dvě nebo více
desek, a do nichž je materiál přiváděn z primárních třídiček. Parametry konečných výrobků se u jednotlivých výrobců velmi liší.
Cukr se třídí od 14 do 80M a typicky se koncentruje v rozsahu kolem 50M (0,3 mm). Běžně se používají syntetická síta nebo síta z nerezové ocele. Typická rychlost primárního třídění činí 3,4 tuny za hodinu / m2.
VLASTNOSTI TŘÍDIČEK ROTEX |
-
Krouživý ohyb zajišťuje, aby byl materiál sítem prosíván, nikoliv protlačován.
-
Jemná činnost minimalizuje opotřebení síta cizími předměty
-
Hygienické konstrukce s možností čištění
-
Snadná demontáž za účelem rychlého vyčištění
-
Kompletně zakryto - absolutní utěsnění
-
Čištění sítového pletiva kuličkami
|
